Ruby

The existing structure of a Fremantle house has been incorporated into the new Ruby residence, offering views over Fremantle Prison, the Indian Ocean and Islands beyond. Filled with light and air, the home opens out in opposite directions on each level, promoting varying views, activities and degrees of privacy. A strong visual axis is generated from the entry to unveil a dramatic curtain of stone, the stage set to a ground floor courtyard which combines kitchen, dining, and living with swimming, poolside conversation and a frolic on the grass.

Set above the courtyard is Ruby's red, facetted bedroom. The garden further celebrates a child's imagination, a circular tepee landing over summer and ceremonial fire-pit during winter. The private domain including bedrooms, terrace and library are accessed via the central staircase which delivers natural light to the core and promotes cross ventilation allowing the design to breathe freely. A demonstration of what can be achieved through a simple contemporary second level addition, extracting ocean views and a significant' value add' outcome for the client.

Completed 2005

AWARDS
2008 RAIA WA Chapter Architecture Award - Single Residential Alterations & Additions Award