John Street Residence

The site was subdivided by a previous owner, resulting in half the width of the lot. This presented a number of challenges to provide the client with an appropriate level of private open space, including a plunge pool as per the brief. In order to provide a range of outdoor experiences the central courtyard was augmented with a second outdoor space, located on the first floor above the garage. Here a plunge pool has been incorporated with the deck, adjacent to a studio space and capitalises on coastal views to the south.

In another unconventional planning move, the private sleeping areas have been located on the lower floor, while the open living, kitchen and studio spaces are located on the upper level. The glazed courtyard and open ends of the house provide the occupants with greater access to views from any point of the long, narrow building.

Completed 2009