Goldtree House

Alterations and additions to a 1950’s dwelling in East Fremantle.

The key aims were to deliver agile spaces hosting a family celebrating teenage twins; to have an awareness of harsh climatic conditions; be proud of salmon brick; maximize views to Fremantle Harbour and deliver the project on budget.

The response involved removing the roof of the existing home and grafting a new level on top that hosts primary living paces and the master bedroom, the kitchen enjoys the best views – in future this level will become the parents “apartment”. The ground level is dedicated to teenagers and their friends, internally the spaces were stripped back and re-organised to meet demands of contemporary life, living spaces engage with the landscape and views, the passage of the sun and breezes. The entry gallery connects elements of the home to the street, extends through the “gatho-room” to the verandah, succulent garden and pool.

This project is driven by principles of authenticity and regeneration of the original building as a statement of time and place. Our intention was to commemorate the original street pattern. Building elements were drawn from the local vernacular, an eclectic mix of forms, textures, colour and play of proportions deliver distinctive and articulated elevations. The swimming pool highlights the landscape, with pool access resolved to avoid a perimeter fence.

Completed 2017